Παγκόσμια ημέρα για τα δικαιώματα του παιδιού

(Να τι άκουγα όσο έγραφα… – Δεξί κλικ και άνοιγμα σε νέα καρτέλα)

Η παγκόσμια ημέρα για τα δικαιώματα του παιδιού είναι μία μέρα που μας θυμίζει πολλά, στα οποία όλη την υπόλοιπη χρονιά, δυστυχώς, δε δίνουμε τόση σημασία.

Αυτά που πολλοί από εμάς θεωρούμε δεδομένα για τα παιδιά, ακριβώς επειδή εμείς είχαμε ή τα παιδιά μας έχουν στη ζωή τους, πολλά άλλα παιδιά δε γνωρίζουν καν ότι έχουν το δικαίωμα να τα έχουν, να τα ζητήσουν, να τα διεκδικήσουν. Και το χειρότερο: δεν ξέρουν καν ότι υπάρχουν.

Φυσικά δε μιλάμε για υλικά αγαθά, αλλά για άυλα, που είναι πολύ σημαντικότερα για να ζούμε. Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Ποια είναι τα δικαιώματα των παιδιών; Είναι κάπου γραμμένα; Ποιος συμφώνησε και πότε; Τι μας νοιάζουν όλα αυτά;

Τι είναι τα δικαιώματα του παιδιού

Η σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού είναι μία διεθνής συνθήκη, δηλαδή μια συμφωνία που αφορά τα δικαιώματα των παιδιών όλου του κόσμου. Δημιουργήθηκε τέτοια μέρα το 1989 από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.), ώστε να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται τα παιδιά, δηλαδή να μην είναι παθητικοί αποδέκτες, αλλά να έχουν δικαιώματα και όχι μόνο υποχρεώσεις. Την έχουν υπογράψει 196 χώρες (2 χώρες όχι) και στις 2 Δεκεμβρίου του 1992 επικυρώθηκε από τη χώρα μας.

Η σύμβαση αυτή περιέχει 54 άρθρα, τα οποία αφορούν όλα τα παιδιά, ανεξάρτητα από την εθνική προέλευση, το φύλο, τη γλώσσα, τη θρησκεία, τις ιδιαίτερες ανάγκες ή την εμφάνισή τους. Έτσι, τα άρθρα μπορούν να ομαδοποιηθούν σε 4 μεγάλες κατηγορίες, που βρίσκονται μετά τη σύμβαση.

Η σύμβαση

1. Δικαιώματα…

Κάθε παιδί έχει δικαίωμα για ζωή, στέγη, διατροφή και ιατρική φροντίδα. Μιλάμε, λοιπόν, ξεκάθαρα για θέματα πρωτεύοντα, που αφορούν την υγεία των παιδιών. Έτσι, τα δικαιώματα αυτά κατηγοριοποιήθηκαν σε δικαιώματα επιβίωσης.

2. Δικαιώματα…

Τα παιδιά πρέπει να προστατεύονται από κάθε μορφή βίας, εκμετάλλευσης και παραμέλησης, άρα μιλάμε για ασφάλεια και προστασία τους. Έτσι συγκαταλέγονται στα δικαιώματα προστασίας.

3. Δικαιώματα…

Όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα στην εκπαίδευση, στο παιχνίδι και την αναψυχή, στη συμμετοχή σε πολιτιστικές εκδηλώσεις, στην πρόσβαση σε πληροφορίες, στην ελευθερία της σκέψης, της συνείδησης και της θρησκείας. Οπότε μπορούν να συμμετέχουν σε όλα τα παραπάνω και τα δικαιώματα αυτά ομαδοποιήθηκαν σε δικαιώματα συμμετοχής.

4. Δικαιώματα…

Επιτρέπεται στα παιδιά να παίζουν ενεργό ρόλο στις κοινωνίες και τα έθνη τους. Αυτά περιλαμβάνουν την ελευθερία να εκφράζουν γνώμη, να έχουν λόγο σε ζητήματα που τους αφορούν, να συμμετέχουν σε οργανώσεις και να συναθροίζονται ειρηνικά. Με άλλα λόγια, έχουν το δικαίωμα σε ζητήματα που αφορούν την ανάπτυξή τους και την εκπαίδευση. Έτσι ανήκουν στα δικαιώματα ανάπτυξης και εκπαίδευσης.

Δίκτυο για τα δικαιώματα του παιδιού

Στην Ελλάδα, από το 2004, υπάρχει ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο, το Δίκτυο για τα δικαιώματα του παιδιού, το οποίο ασχολείται με την προώθηση των δικαιωμάτων, οργανώνοντας εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις.

Γιορτή

Κάθε χρόνο, αυτή η μέρα γιορτάζεται διαφορετικά, αλλά με τον ίδιο σκοπό, τη διάδοση, δηλαδή, των δικαιωμάτων του παιδιού μέσω σχετικών δράσεων. Άλλοτε γιορτάζεται με παρουσίαση βιβλίων, άλλοτε με παρουσίαση τραγουδιών κ.ά.

Φέτος γιορτάστηκε στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου με τους μαθητές της Στ’ τάξης του 54ου Δ. Σ. Αθηνών, όπου συζητήθηκαν τα άρθρα της Σύμβασης για τα δικαιώματα των παιδιών και οι μαθητές ζωγράφισαν ήρωες στην πόλη των δικαιωμάτων, ώστε να τα διεκδικήσουν ομαδικά.

Φυσικά δεν έλειπε από τη δράση το βιβλίο «Έχω δικαίωμα; Έχω δικαίωμα!» των Πάνου Χριστοδούλου και Στέλλας Γεωργίου (εκδόσεις Μικρή Σελήνη), το οποίο κυκλοφόρησε πριν από 8 μήνες περίπου και αναφέρεται, όπως αναγράφεται στον τίτλο, στα δικαιώματα του παιδιού.

Επιπρόσθετα, στο 2ο πρόγραμμα 103,7 και την εκπομπή «Κόκκινη Σβούρα» με την Ιωάννα Νιαώτη, μίλησε ο δικηγόρος και συγγραφέας Μανώλης Νικόλτσιος. Πιο συγκεκριμένα, μας τράβηξε το ενδιαφέρον όταν αναφέρθηκε στα μικρά μαθήματα Δικαίου που κάνει στο Δίκτυο. Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες πατώντας εδώ. Ας τους ακούσουμε:

Ακόμα, πρόσφατα, για πρώτη φορά, το σωματείο αυτό διοργάνωσε ένα θεατρικό έργο. Στον διαγωνισμό έλαβαν μέρος πολλά σχολεία της χώρας, με πλήθος θεατρικών κειμένων και το φεστιβάλ ολοκληρώθηκε στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος πριν από έναν μήνα.

Το δίκτυο διοργανώνει πολλές εκδηλώσεις και προγράμματα καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς και όχι μόνο τη συγκεκριμένη ημέρα.

Τα παιδιά μπορεί να είναι μικρά, αλλά τα δικαιώματά τους είναι μεγάλα! Να μην το ξεχνάμε! ❤

Δημοσιεύτηκε από τον Κυρία, Κυρία! Να πω;

Ο ιστότοπος αυτός έχει δημιουργηθεί για εκπαιδευτικό περιεχόμενο, όπως φύλλα εργασιών, εκπαιδευτικά νέα, παρουσιάσεις βιβλίων και οτιδήποτε άλλο σχετικό! Καλή περιήγηση!

Απάντηση