«Κυρία, κυρία, τι είναι η παρουσίαση βιβλίου;»

Παρουσίαση βιβλίου

Έχω πάει σε αρκετές παρουσιάσεις βιβλίων. Είναι άλλωστε γνωστό πως από φοιτήτρια, αν δεν είχα μάθημα, κανόνιζα να δουλέψω. Κι αν δε δούλευα, ή διάβαζα ή έψαχνα κάποια παρουσίαση βιβλίου και τους καλούσα όλους να έρθουν μαζί μου, λες και ήταν κάποιο πάρτι (για ‘μένα είναι!).

Η παρουσίαση βιβλίου, λοιπόν, είναι μία συγκέντρωση βιβλιόφιλων, δηλαδή ατόμων που αγαπούν να διαβάζουν βιβλία. Η συγκέντρωση αυτή αφορά κάθε φορά ένα συγκεκριμένο βιβλίο και διοργανώνεται από τον εκδοτικό οίκο του. Στην παρουσίαση παρευρίσκονται ομιλητές για το βιβλίο, αναγνώστες ή εν δυνάμει αναγνώστες του, καθώς και ο συγγραφέας του φυσικά.

Οι ομιλητές συνήθως είναι κάποιοι άνθρωποι, οι οποίοι, ίσως σχετίζονται με τον χώρο των εκδόσεων και αφότου έχουν διαβάσει το εν λόγω βιβλίο, μπορούν να εκφέρουν τη γνώμη τους για το περιεχόμενο, την πλοκή, το νόημα, τον τρόπο γραφής του συγγραφέα, τον συγγραφικό του χαρακτήρα και πολλά άλλα.

Στη συνέχεια, παίρνει τον λόγο ο συγγραφέας, ο οποίος παρουσιάζει το βιβλίο από τη δική του πλευρά, διαβάζει κάποιες αγαπημένες παραγράφους και δέχεται ερωτήσεις από το κοινό.

Τέλος, το κοινό μπορεί να αγοράσει το βιβλίο του και να ζητήσει από τον συγγραφέα να του το υπογράψει.

Όπως η σειρά της παραπάνω διαδικασίας, έτσι και τα βήματα δεν είναι φυσικά ίδια σε κάθε παρουσίαση βιβλίου, αλλά εξαρτάται από τους διοργανωτές και το είδος του βιβλίου. Για παράδειγμα, ένα παιδικό παραμύθι μπορεί να περιέχει και κουκλοθέατρο, ένα κοινωνικό μυθιστόρημα μπορεί να συνοδεύεται από βίντεο με μηνύματα κ.ο.κ.

Να τονίσουμε πως κάθε παρουσίαση βιβλίου μπορεί να είναι πολύ διαφορετική, ακόμη κι αν διοργανώνεται από τον ίδιο συγγραφέα και έχει τους ίδιους ομιλητές, καθώς η έκβασή της εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως τον χώρο, την κοινοποίηση του γεγονότος, το κατά πόσο το κοινό αγαπά το βιβλίο, αν έχει διαβάσει ήδη το συγκεκριμένο κ.α.

Το μόνο σίγουρο είναι πως μια παρουσίαση βιβλίου για έναν αναγνώστη είναι σαν πρόγευση για τον γευσιγνώστη, σαν αμμουδιά για τον κολυμβητή πριν μπει στη θάλασσα. Την παρατηρεί, τη θαυμάζει, λατρεύει να ακούει άλλους να μιλούν για την εμπειρία της κολύμβησης σε εκείνα τα νερά και ανυπομονεί να αρχίσει να βρίσκεται κι εκείνος εκεί, στην περιπέτεια και το ταξίδι που τον περιμένει, ακόμη κι αν το ‘χει ξαναζήσει και γνωρίζει ακριβώς τον πηγαιμό…

Μία πρόσφατη παρουσίαση βιβλίου, στην οποία παρευρεθήκαμε ήταν η παρουσίαση του βιβλίου «Τι θυμάσαι απ’ τον θάνατό σου;».

Δημοσιεύτηκε από τον Κυρία, Κυρία! Να πω;

Ο ιστότοπος αυτός έχει δημιουργηθεί για εκπαιδευτικό περιεχόμενο, όπως φύλλα εργασιών, εκπαιδευτικά νέα, παρουσιάσεις βιβλίων και οτιδήποτε άλλο σχετικό! Καλή περιήγηση!

Απάντηση

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: