Πώς μαθαίνω νέες λέξεις; Δημιουργία quotes, παραγωγή προτάσεων και οικογένεια λέξεων

Η ιδέα φυσικά προέρχεται από τον δικό μας τρόπο να μαθαίνουμε νέες λέξεις και δεν αφορά μόνο μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς, αλλά και τον καθένα που αγαπά την ελληνική γλώσσα!

Η λέξη «quote» αναφέρεται στα λόγια, τους στίχους, το κείμενο και γενικά ένα σύνολο λέξεων, το οποίο χρησιμοποιούμε ξανά και ξανά, είτε ως εικόνα είτε ως κείμενο, καθώς μας εκφράζει το νόημά τους. Πρόκειται για αναφορές που κάνουμε, δηλαδή αναφέρουμε τα λόγια κάποιου, όπως και το όνομά του, ώστε να δείξουμε πως δεν αποτελούν δικές μας προτάσεις, αλλά ενός άλλου ατόμου.

Όπως στα επιστημονικά περιοδικά, όπως στις εργασίες της ανώτατης εκπαίδευσης, έτσι και σε μία απλή παράθεση των λέξεων κάποιου άλλου, τις αναφέρουμε ανάμεσα σε εισαγωγικά, συνοδεύοντάς τες από τον συγγραφέα / στιχουργό / σεναριογράφο / αρθρογράφο / ηθοποιό και γενικά παραγωγό του συγκεκριμένου λόγου.

Έτσι, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε τα δικά μας quotes στο σχολείο, είτε ως άσκηση κάτω από την αντιγραφή είτε ως συνεργατική αφίσα / ζωγραφιά, σε συχνότητα ανάλογα την τάξη και το επίπεδο. Παράγουμε, λοιπόν, προτάσεις, χρησιμοποιώντας λέξεις από την ίδια οικογένεια. Με αυτόν τον τρόπο, μαθαίνουμε να χρησιμοποιούμε το λεξικό, ομαδοποιούμε ομόρριζες λέξεις στον εγκέφαλό μας, εξασκούμαστε στη χρήση τους και φυσικά απομνημονεύουμε τη σημασία τους!

Ξεκινάμε με το ρήμα «δίδω», το οποίο προέρχεται από το αγαπημένο αρχαίο ρήμα «δίδωμι» (Ποιος δε θυμάται, άραγε, τους αρχικούς; 😛 )

Αρέσει σε %d bloggers: