Εργαστήρια Δεξιοτήτων – Σχέδιο δράσης

👩‍🏫 Αγαπητό ημερολόγιο (και αγαπητοί φίλοι!),

όπως θα θυμάστε από προηγούμενή μας ανάρτηση (ναι, τότε που αναρωτιόμασταν τι είναι αυτό το μάθημα!), εμείς ολοκληρώσαμε την α’ φάση επιμόρφωσης, για το νέο μάθημα του σχολείου, στις 22/08. Έτσι, μετά από μεγάλο όγκο πληροφορίας, θα λέγαμε πως είδαμε πολλά βίντεο, διαβάσαμε πολλά pdf, συμπληρώσαμε αρκετές ερωτήσεις και φυσικά η περισσότερη θεωρία ήταν πολύ ενδιαφέρουσα.

Ακολούθως, όσοι θέλετε να κάνετε τώρα την επιμόρφωση, αφού εγγραφείτε στο ΙΕΠ, επιλέγετε την πρόσκληση «Συμμετοχή στην Επιμόρφωση των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων», όπου υπάρχουν και οδηγίες εγγραφής στο επιμορφωτικό πρόγραμμα. Η β’ φάση επιμόρφωσης εκπαιδευτικών (ακριβώς το ίδιο υλικό) ξεκινά στις 15/09 στις 15:00. Να σημειώσουμε πως για είσοδο στην επιμόρφωση, πατάτε εδώ (15/09 – 24/10) και κάνετε είσοδο με κωδικούς taxisnet κι όχι με εκείνους που χρησιμοποιήσετε κατά την εγγραφή σας στο ΙΕΠ.

Είτε ολοκληρώσατε λοιπόν κι εσείς την α’ φάση είτε περιμένετε να ξεκινήσει η β’ είτε δεν έχετε σκοπό να κάνετε την επιμόρφωση (αλλά μπορείτε να βρείτε τα αρχεία παρακάτω, στην παράγραφο «3. Υλοποίηση εργαστηρίων – δράση»)…

Ήρθε η ώρα σιγά – σιγά να ετοιμάσουμε το σχέδιο δράσης της πρώτης θεματικής ενότητας, τα Χριστούγεννα της επόμενης θεματικής ενότητας κ.ο.κ. Και τώρα… τι κάνουμε;;;

Μην αγχώνεστε, υπάρχει ήδη καθοδήγηση από το ΙΕΠ για κάθε θεματική ενότητα, φυσικά με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών που ήδη έχουν ασχοληθεί με το νέο αυτό μάθημα κατά την περσινή πιλοτική εφαρμογή στα σχολεία, οπότε είμαστε αισιόδοξοι! Ελπίζουμε κι εσείς!

Πάμε λοιπόν να δούμε βήμα – βήμα τις ενέργειες που θα πρέπει να κάνουμε σε αυτό το μάθημα…

1. Σύλλογος διδασκόντων σχολείου

✏️ Αρχικά, να πούμε για άλλη μία φορά πως οι ώρες διδασκαλίας του μαθήματος ανά βδομάδα θα είναι:

  • 3 για την Α’ και τη Β’ Δημοτικού
  • 2 για τη Γ’ και τη Δ’ Δημοτικού
  • 1 για την Ε’ και τη Στ’ Δημοτικού

Το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα αφορά 6/θέσιο δημοτικό σχολείο, ενώ τα ολιγοθέσια και μονοθέσια σχολεία ενημερώνονται από την οικεία διεύθυνση πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Νέο ωρολόγιο πρόγραμμα

Έτσι, θα πρέπει να γίνει συνέλευση συλλόγου του σχολείου, ώστε να καθοριστούν οι εκπαιδευτικοί που θα ασχοληθούν με το μάθημα σε κάθε τμήμα, καθώς η ανάθεση γίνεται στους δασκάλους (ΠΕ70) και στη συνέχεια σε όλες τις ειδικότητες. Αυτό μπορεί να γίνει και σε συνδυασμό, ανάλογα τις ιδιαιτερότητες του προγράμματος κάθε σχολείου. Για παράδειγμα, στην Α’ Δημοτικού οι 3 ώρες διδασκαλίας μπορούν να χωριστούν και να αναλάβει μία ώρα ο/η υπεύθυνος/η τμήματος (δάσκαλος/α) και τις άλλες δύο κάποιος συνάδελφος ειδικότητας, ανάλογα και τις ώρες που πρέπει να καλύψει ο καθένας.

Επιπρόσθετα, θα πρέπει να συζητηθεί η πρώτη (κυρίως) θεματική ενότητα με την οποία θα ασχοληθεί κάθε τμήμα, όπως και ποια υποενότητα θα αναλάβει ο κάθε εκπαιδευτικός (σε περίπτωση που χωριστούν οι ώρες). Οι θεματικές ενότητες, όπως φαίνεται και στην εικόνα πιο πάνω, είναι 4 («κορμός πεταλούδας») και σε κάθε θεματική ενότητα αντιστοιχούν άλλες υποενότητες («φτερά της πεταλούδας»). Όλες οι τάξεις ασχολούνται με όλες τις ενότητες, αλλά με άλλη υποενότητα, ώστε σε βάθος χρόνου ένας μαθητής που ξεκινά φέτος το νηπιαγωγείο, όταν τελειώσει το γυμνάσιο, να έχει αποκομίσει όλες τις δεξιότητες. Παραθέτουμε την αναλυτική εικόνα:

Κατανομή ωρών

2. Σχέδιο δράσης

✏️ Δημιουργούμε αναλυτικά το σχέδιο τμήματος όσον αφορά την πρώτη θεματική ενότητα, με την οποία θα ασχοληθούμε. Δε χρειάζεται αυτή η ενότητα να είναι η πρώτη θεματική της εικόνας («Ζω καλύτερα – Ευ ζην»), αλλά μπορούμε να τα κάνουμε με τη σειρά που θέλουμε εμείς, π.χ. μπορούμε να αρχίσουμε από τη θ.ε. «Δημιουργώ και καινοτομώ». Για να δημιουργήσουμε το σχέδιο, πάμε στη βιβλιοθήκη του ΙΕΠ και βλέπουμε τα πρότυπα σχεδίου κάθε ενότητας και υποενότητας και αντίστοιχα κάνουμε το δικό μας. Αφού υλοποιήσουμε το σχέδιο, πρέπει να το παραδώσουμε στη διεύθυνση του σχολείου μας.

3. Υλοποίηση εργαστηρίων – δράση

Εδώ να σημειώσουμε πως φυσικά μπορεί να αλλαχτεί κάτι στο σχέδιο δράσης κατά το μάθημα, παρόλο που έχει παραδοθεί στη διεύθυνση του σχολείου. Άλλωστε όλοι γνωρίζουμε πως μπορεί να έχουμε σχεδιάσει να ασχοληθούμε με συγκεκριμένη ύλη, συγκεκριμένους κανόνες, στόχους, ενέργειες κ.τ.λ. σε μία διδακτική ώρα, όμως είναι πιθανό να χρειαστεί άλλη μισή ή μία διδακτική ώρα, ώστε να καλυφθεί το αρχικό μας σχέδιο – πλάνο μαθήματος.

  • Για τον τρόπο διδασκαλίας του νέου μαθήματος, πατήστε εδώ.
  • Για τα αρχεία (κειμένου) της επιμόρφωσης εκπαιδευτικών στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων, πατήστε εδώ και στη σελίδα που θα μεταφερθείτε, επιλέξτε «Συμμετοχή στην τάξη», ώστε να έχετε πρόσβαση. Τα αρχεία είναι οργανωμένα σε θεματικές ενότητες στην καρτέλα «Εργασίες». Επίσης, τα βίντεο υπάρχουν διαθέσιμα στο youtube και οι διευθύνσεις τους βρίσκονται σε αρχείο (στην καρτέλα «Ροή»), το οποίο ετοίμασε η συνάδελφος Κων/να Σαιτ και παραχώρησε στο φόρουμ της επιμόρφωσης. Σε περίπτωση που γνωρίζει κάποιος το πλήρες όνομά της, παρακαλώ να μας ενημερώσει.

4. Πρόοδος ικανοτήτων (Portfolio – Αναστοχασμός μαθητή – Πρόοδος ικανοτήτων)

✏️ Αφού τελειώσει το σχέδιο δράσης, ο μαθητής αυτοαξιολογείται και αξιολογεί την όλη διαδικασία, απαντώντας γραπτά σε ερωτήσεις, αφού βέβαια γράψει τα στοιχεία του. Αυτό γίνεται συνολικά για την εμπειρία του στο τέλος κάθε θεματικής ενότητας, όμως οι εκπαιδευτικοί μπορούν να το αλλάξουν αυτό αν έχουν κάποια ιδέα που δουν ότι «δουλεύει» καλύτερα. Ο κάθε εκπαιδευτικός, καλό είναι να έχει συνεχώς κοντά του τους δείκτες περιγραφικής αξιολόγησης, τους οποίους θα βρει στη βιβλιοθήκη του ΙΕΠ.

Περιγραφική αξιολόγηση

Επίσης, οι εκπαιδευτικοί αξιολογούμε περιγραφικά (και όχι αριθμητικά!) κάθε μαθητή ανά τρίμηνο και ανά θεματική ενότητα, κάτι που ανυπομονούσαμε εδώ και χρόνια (την περιγραφική αξιολόγηση). Συντάσσεται φάκελος επιτευγμάτων (portfolio) από κάθε μαθητή, ο οποίος λειτουργεί ως υλικό ενημέρωσης των γονέων τους, αφού παραδίδεται στους ίδιους τους μαθητές ως προσωπικό τους αρχείο.

…Φυσικά, όπως κι εσείς, έτσι κι εμείς έχουμε πολλές απορίες, που, όμως, θα απαντηθούν μόνο στην πράξη. Ελπίζουμε να βοηθήσαμε λιγάκι να ξεκαθαριστεί το τοπίο! Σε κάθε νεότερη ενημέρωση, επανερχόμαστε!

Υ.Γ. Για οποιοδήποτε λάθος έχετε παρατηρήσει ή για οποιαδήποτε απορία, είμαστε εδώ! ❤

👇

Παραθέτουμε ένα από τα εισαγωγικά βίντεο…

Εισαγωγικό βίντεο

📚 Πηγές:

Δημοσιεύτηκε από τον Κυρία, Κυρία! Να πω;

Ο ιστότοπος αυτός έχει δημιουργηθεί για εκπαιδευτικό περιεχόμενο, όπως φύλλα εργασιών, εκπαιδευτικά νέα, παρουσιάσεις βιβλίων και οτιδήποτε άλλο σχετικό! Καλή περιήγηση!

One thought on “Εργαστήρια Δεξιοτήτων – Σχέδιο δράσης

Απάντηση