Όταν σκεφτόμαστε παιχνίδι μνήμης, το πρώτο που μας έρχεται στο μυαλό είναι κάρτες αντιστοίχισης. Είτε κάρτες που δείχνουν την ίδια εικόνα ανά ζεύγος και προσπαθούμε να βρούμε το ζευγάρι της καθεμιάς, είτε κάρτες που συμπληρώνουν η μία την άλλη με διάφορους τρόπους, είτε κάρτες που συνδυάζουν και τα δύο (όπως οι συγκεκριμένες), είτε… κάτι άλλο που δεν έχουμε σκεφτεί ακόμη (και περιμένουμε στα σχόλιά σας).
Ο τρόπος παιχνιδιού είναι γνωστός:
- Γυρίζουμε όλες τις κάρτες ανάποδα και τις τοποθετούμε δίπλα – δίπλα σε μία λεία επιφάνεια, όπως σε ένα τραπέζι, σχηματίζοντας στήλες και σειρές, όπως η πιο συνήθης διάταξη μιας σχολικής τάξης.
- Αφού γυρίσουμε μία κάρτα στην μπροστινή της πλευρά, προσπαθούμε να βρούμε το ζευγάρι της, ανοίγοντας μία ακόμα κάρτα. Αν το βρούμε, λέμε τη λέξη-εικόνα που δείχνουν οι δυο ίδιες κάρτες και αρχίζει από το συγκεκριμένο γράμμα και τις βγάζουμε εκτός «πλαισίου» του παιχνιδιού, τοποθετώντας τις δίπλα – δίπλα. Αν δε βρούμε το ζευγάρι της, ξαναγυρίζουμε και τις δύο κάρτες στο σημείο όπου βρίσκονταν, κάνοντας επόμενη προσπάθεια ανεύρεσης ζεύγους καρτών.
- Άλλοι μετά από πολλές, άλλοι μετά από λίγες προσπάθειες, προσπαθούμε να απομνημονεύσουμε πού βρίσκεται η κάθε εικόνα, ώστε να καταφέρουμε να τις κάνουμε ζευγάρια. Το παιχνίδι τελειώνει όταν βρούμε όλα τα ζευγάρια και τα βάλουμε σε αλφαβητική σειρά.
Όμως ο προηγούμενος τρόπος ενδείκνυται για μεγαλύτερες ηλικίες, καθώς κυρίως ενισχύει τη μνήμη των παικτών.
Για παίκτες από τις πρώτες τάξεις και κυρίως της Α’ Δημοτικού, καλό θα ήταν να μη γυρίσουμε τις κάρτες ανάποδα, αλλά σίγουρα να τις τοποθετήσουμε ανακατεμένες, καθώς κύριος στόχος είναι οι παίκτες να αντιστοιχίσουν τις ίδιες κάρτες και να εξασκήσουν την παρατηρητικότητα και τη διάκριση πεζών και κεφαλαίων γραμμάτων. Γι’ αυτό άλλωστε, οι κάρτες έχουν σχεδιαστεί να δείχνουν ίδιες εικόνες ανά ζεύγος, αλλά το ίδιο γράμμα στην άλλη του μορφή, επιτυγχάνοντας την απομνημόνευση κάθε γράμματος στις δύο μορφές του, που όμως αντιστοιχίζονται στον ίδιο φθόγγο, χρήση και σημασία του.
Όπως και να ‘χει, ο καθένας μπορεί να διαμορφώσει τους κανόνες του παιχνιδιού, σύμφωνα με το επίπεδό του και σύμφωνα με τις ιδέες και του/της δασκάλου/δασκάλας του ή του γονέα/κηδεμόνα του. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να πατήσετε «λήψη» στο κουμπί παρακάτω και να εκτυπώσετε το αρχείο – προτείνουμε εκτύπωση 6 σελίδων του αρχείου μας (δηλαδή καρτών) σε κάθε σελίδα σας και πλαστικοποίηση για μεγαλύτερη αντοχή στον χρόνο. Θυμόμαστε πάντα: δεν ξοδεύουμε αλόγιστα χαρτί και φροντίζουμε να μη χρειαστεί να ξανακάνουμε τη διαδικασία. Σεβόμαστε το περιβάλλον γιατί είναι το σπίτι μας! Καλή αντιστοίχιση!