Να ‘σαι ανήσυχος, αυχαρίστητος, απροσάρμοστος! Πάντα όταν μια συνήθεια καταντήσει βολική, να τη συντρίβεις.»
Όλοι γνωρίζουμε τη σπουδαιότητα του έργου του κρητικού συγγραφέα που τέτοιο καιρό (18 Φεβρουαρίου) γεννήθηκε το 1883, ενώ πέθανε στις 26 Οκτωβρίου του 1957. Ως ένας από τους πιο σημαντικούς σύγχρονους λογοτέχνες της Ελλάδας, τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Έγραψε πάνω από 40 βιβλία, σχετικά με κάθε είδος γραπτού λόγου, χρησιμοποιώντας χιλιάδες δικές του λέξεις για να εκφράσει αυτά που ήθελε να πει και τα πιο γνωστά του είναι:
- Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά
- Ο Χριστός ξανασταυρώνεται
- Ο τελευταίος πειρασμός
«Δεν ελπίζω τίποτα, δε φοβούμαι τίποτα, είμαι λέφτερος.»
Εκτός από συγγραφέας, υπήρξε μεταφραστής άλλων βιβλίων, ασχολήθηκε με την πολιτική, τη μουσική, την ποίηση, τη φιλοσοφία και την αρθρογραφία. Ταξίδευε πολύ και αγαπούσε να γράφει για αυτά τα ταξίδια. Είχε σπουδάσει νομική και εκτός των άλλων, υπήρξε ανταποκριτής ελληνικών εφημερίδων.
«Να αγαπάς την ευθύνη! Να λες: Εγώ, εγώ, μονάχος μου εγώ! Εγώ έχω χρέος να σώσω τη γις. Αν δε σωθεί, εγώ φταίω.»
Δε θα αναφερθούμε στο Καζαντζακικό ζήτημα, στον εκφοβισμό που δεχόταν, στην ολιγοήμερη φυλάκισή του ή στην περιπέτεια που δημιουργήθηκε ακόμα και στην ταφή του, αλλά σε κάτι χαρμόσυνο. Άλλωστε –θα μου πείτε–, τα προηγούμενα είναι γνωστά εδώ και δεκαετίες και χιλιογραμμένα. Όπως και ο «Ψηλορείτης», η ασκητική ζωή, ο Εκπαιδευτικός Όμιλος, ο γνωστικισμός, η ταχύτητα συγγραφής του, το μουσείο που έγινε στο Ηράκλειο γύρω στα 30 χρόνια μετά τον θάνατό του. Κάτι που δεν είναι χιλιογραμμένο, όμως, είναι η ιστορία της γάτας του, που τον έσωσε, της Σμιθίτσας, που μπορείτε να βρείτε εδώ, όπως και η ανακοίνωση για τη δημοσίευση του «Ανήφορου», όπως μάθαμε μόλις.
«Σφίγγω ήσυχα, πονετικά ένα σβώλο κρητικό χώμα στη χούφτα μου. Το κρατούσα το χώμα ετούτο πάντα μαζί μου. Σ’ όλες μου τις περιπλανήσεις και τις μεγάλες μου αγωνίες, το ‘σφιγγα μες στη χούφτα μου κι έπαιρνα δύναμη. Δύναμη μεγάλη σαν να ‘σφιγγα το χέρι κάποιου φίλου αγαπημένου.»
Ο εκδοτικός οίκος «Διόπτρα», λοιπόν, ανακοίνωσε πως σχεδιάζει νέες εκδόσεις των έργων του Νίκου Καζαντζάκη, καθώς έχει αποκτήσει τα δικαιώματα όλων των έργων του, όπως και την έκδοση του μοναδικού αδημοσίευτου, με τίτλο «Ανήφορος». Πρόκειται για χειρόγραφο μυθιστόρημα, το οποίο γράφτηκε μετά τον «Ζορμπά» και βρισκόταν στο μουσείο με το όνομά του, στην Κρήτη. Η εποχή που το έγραψε ήταν όταν έφυγε για Αγγλία, όμως δεν ξαναγύρισε ποτέ ζωντανός.
Στο εν προκειμένω μυθιστόρημα, αναφέρεται στη μεγάλη εμπειρία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ όσοι ήδη το έχουν διαβάσει, μιλούν για ένα συγκινητικό κείμενο με πινελιές αυτοβιογραφίας, που εξαρχής δείχνει το κλασικό ύφος του λόγου του. Όπως γράφει η ανακοίνωση των εκδόσεων, στοχεύουν στη διάδοση του έργου του Καζαντζάκη, που διαρκώς μάς μαθαίνει κάτι καινούργιο, ακόμα κι αν κάνουμε ανάγνωση το ίδιο έργο. Στοχεύει σε σχολεία, μουσεία, βιβλιοθήκες και όποιον αγαπά να μαθαίνει…
Αναμένουμε αυτές τις δράσεις, όπως και την έκδοση του βιβλίου!
Πηγή: Ο Καζαντζάκης στον 21ο αιώνα
Χειροκρότημα μεγάλο για τον θησαυρό που μας έχει προσφέρει!