22/02/2022
22/2/22

«Κυρία, κυρία, κοιτάξτε πόσα δυάρια έχει η μικρή ημερομηνία σήμερα!» κι αμέσως αρχίσαμε να μετράμε.
«Χμμμμ… Δεν έχει μόνο πολλά δυάρια, έχει και κάτι άλλο, κάτι μοναδικό! Τιιιιιι;»

«Ααααα! Κυρία! Διαβάζεται κι ανάποδα!»
«Ξέρουμε πώς λέγεται αυτή η γραφή; Γιααα… να σημειώσουμε ένα “Ψάξιμο στο διαδίκτυο” και να το συζητήσουμε αύριο!»
************************************************************************************************
Όπως και αν γράψουμε τη σημερινή ημερομηνία, αναμφίβολα, έχει κάτι το ξεχωριστό. Αν το όνομά σας είναι «Άννα» ή «Σάββας», είναι πολύ πιθανό να γνωρίζετε ήδη τι ακριβώς εννοώ.
Μετά από μεγάααλη έρευνα (#Not), ανακαλύψαμε πως η ημερομηνία μας λέγεται «καρκινική». Τι είναι όμως αυτό;
«Καρκινική» αποκαλούμε τη γραφή, όπου το κείμενο διαβάζεται από τα αριστερά προς τα δεξιά, μπορεί όμως να αναγνωστεί κι από τα δεξιά προς τα αριστερά και να ακουστεί ακριβώς το ίδιο. Τέλειο;;;;
Για κάποιους… όχι και τόσο τέλειο, μιας και ποτέ δεν τους έκανε εντύπωση το «Νίψον ανομίματα μη μόναν όψιν» της Αγίας Σοφίας ούτε η λέξη «αλλά» ούτε προσπάθησαν ποτέ να βρουν άλλες λέξεις ή φράσεις που διαβάζονται κι ανάποδα, καθώς δεν τους φάνηκε ενδιαφέρον ή περίεργο. Η συμμετρία των γραμμάτων δεν είναι καθόλου συνηθισμένη και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, κάποιοι βλέπουν κάτι τέτοιο ως υπερφυσικό.
Ας γυρίσουμε όμως στη σημερινή ημερομηνία. Σύμφωνα με διεθνείς σχολιαστές, η ημερομηνία αυτή δεν είναι μόνο «καρκινική» («palindrome» στα αγγλικά), αλλά και αμφίγραμμα («ambigram» στα αγγλικά) μιας και για να διαβαστεί σωστά κι από το τέλος προς την αρχή, θα πρέπει να γράφεται με συγκεκριμένο τρόπο. Δηλαδή, σε κάποιες χώρες, η μικρή ημερομηνία γράφεται αρχίζοντας από τον μήνα, οπότε δε διαβάζεται και ανάποδα (02/22/2022). Επειδή, λοιπόν, η σημερινή ημερομηνία είναι ξεχωριστή για δύο λόγους και πέφτει Τρίτη, την ονομάζουμε «Twosday». Αυτό κι αν είναι ξεχωριστό! (Για την ακρίβεια, ονομάζεται έτσι επειδή είναι γεμάτη δυάρια: 22-2-22)
Twosday
Ωστόσο, δεν είπαμε γιατί η γραφή αυτή λέγεται «καρκινική». Όπως ακριβώς προσπαθεί ο καρκίνος (κάβουρας) να πάει μπροστά, όμως πάει πρώτα δεξιά, μετά αριστερά και τούμπαλιν, έτσι κι εμείς κάνουμε αυτή την κίνηση στα βλέφαρά μας όταν διαβάζουμε μια τέτοια γραφή. Θα λέγαμε πως ο νονός αυτής της γραφής σκέφτηκε πολύ σωστά το όνομά της και μας έκανε να σκεφτούμε κι εμείς πως… πηγαίνοντας λίγο προς τα δεξιά, λίγο προς τα αριστερά και ξανά απ’ την αρχή, είναι πολύ πιθανό τελικά (σε βάθος χρόνου) να πάμε μπροστά! 😉
#twosday #HappyTwosday #IdK #Ορολογία
Πηγή: difernews