Σε κάθε σπίτι, ο Αϊ Βασίλης φτάνει διαφορετική μέρα, με επικρατέστερες την ημέρα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Όποια μέρα και να έρθει, το σίγουρο είναι ότι φτάνει πάντα βράδυ και μπαίνει στο σπίτι από την καμινάδα ή από κάποιο παράθυρο (;), σε περίπτωση που δεν έχετε τζάκι.
Γιατί έρχεται το βράδυ ο Αϊ Βασίλης;
Ο Αϊ Βασίλης έρχεται από μακριά και ταξιδεύει πολλές ώρες για να καταφέρει να φτάσει σε τόσο πολλά σπίτια. Έτσι, ακόμα και αν φτάσει σε κάποιο μέρος με το φως της ημέρας, περιμένει να νυχτώσει, ώστε να μην τον δει κανείς ενώ είναι ξύπνιος.
Υπάρχει Αϊ Βασίλης;
Περιμένετε να απαντήσω εγώ σε ένα τέτοιο ερώτημα;;;; Ας σοβαρευτούμε. Όλοι ξέρουμε πως ο Αϊ Βασίλης δεν είναι κάποιος άνθρωπος ντυμένος στα ερυθρόλευκα, που συναντάμε ταυτόχρονα σε δεκάδες συνοικίες με πάρκα ούτε έρχεται από μακριά, κουβαλώντας στον σάκο του αμέτρητα δώρα. Επίσης, δεν μπαίνει στο σπίτι μας για να μας τα φέρει και να τα αφήσει κάτω από το δέντρο, με σκοπό να τα βρούμε όταν ξυπνήσουμε. Δεν κάνει «Χο χο χο», δεν έχει έλκηθρο, ξωτικά ούτε όλα αυτά που βλέπουμε σε κάθε πλατεία την περίοδο των Χριστουγέννων και περνάμε όμορφα.
Ο Αϊ Βασίλης είναι μια ιδέα, ένα συναίσθημα.
Ο Αϊ Βασίλης είναι μια ιδέα, ένα συναίσθημα. Και όπως ακριβώς αναβιώνουμε τη γέννηση του Χριστού στις 25 Δεκεμβρίου, έτσι προσπαθούμε να βιώσουμε τη δοτικότητα, τη γενναιοδωρία και την ανιδιοτέλεια του Μέγα Βασίλειου.
Τι κοινό έχει ο Μέγας Βασίλειος, ο Άγιος Νικόλαος και ο Αϊ Βασίλης (Santa Claus);
Ο Μέγας Βασίλειος ήταν κάποιος άνθρωπος με ψιλόλιγνη μορφή, γεννιάδα και γνωστός για τη φιλανθρωπία του. Μάλιστα, ήταν ο εμπνευστής της φιλανθρωπίας, ως βοήθεια προς τον συνάνθρωπο που έχει ανάγκη, αφού αφιέρωσε όλη του τη ζωή σε αυτόν τον τόσο σημαντικό σκοπό. Ήθελε να βοηθά όσο περισσότερο μπορεί όλους τους ανθρώπους, χωρίς να περιμένει τίποτα από αυτούς, ακόμα κι αν έπρεπε να στερηθεί εκείνος. Δηλαδή η έννοια της ανιδιοτέλειας.
Έφυγε από τη ζωή κατά την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και ανήμερα έγινε η κηδεία, οπότε και τιμούμε το έργο του, αφού θεωρήθηκε τότε ως ευλογία για τη νέα χρονιά.
Από την άλλη, ο Άγιος Νικόλαος, παρόλο που είχε επίσης γεννιάδα και ασχολούνταν με τη φιλανθρωπία, ιδρύοντας νοσοκομεία για φτωχούς, είχε το χάρισμα της θαυματουργίας, με πολλά θαύματά του να έχουν σχέση με τη θάλασσα – έτσι, θεωρήθηκε από τότε ως προστάτης των ναυτικών και των θαλασσών, με επίσημη αργία για τα λιμάνια της χώρας την ημέρα του θανάτου του, στις 6 Δεκεμβρίου. Να σημειώσουμε πως έδινε δώρα στα παιδιά, συνήθως χωρίς να θέλει να φαίνεται ποιος είναι.
Τέλος, το όνομα του Santa Claus βγαίνει από το όνομα «Santa Nicolaus», αφού με κάποιες μικρές αφαιρέσεις, το όνομα έγινε πιο σύντομο και εύηχο. Ο Santa, λοιπόν, έχει τη μορφή που όλοι γνωρίζουμε και αναφέραμε παραπάνω. Θέλοντας και μη, κάπου θα έχετε συναντήσει έναν Santa Claus αυτές τις μέρες, δεν μπορεί! Οπότε δε χρειάζεται να πούμε κάτι περισσότερο…
Τι γιορτάζουμε τελικά;
Στις δυτικές χώρες, η γιορτή του Santa Claus είχε συνδεθεί με τα Χριστούγεννα, οπότε και γίνεται η ανταλλαγή δώρων. Ωστόσο, όταν στην Ελλάδα άρχισαν να έρχονται μετανάστες, προστέθηκε και η γνωστή «παρέα» και ιστορία: ξωτικά, ελάφια, τάρανδοι, έλκηθρο, κάλτσες, άστρο (η μεταφορά του στόρι έγινε μέσω ευχετήριων καρτών δι’ αλληλογραφίας – ναι, κάποτε δεν υπήρχαν τα mail ή τα τωρινά στόρι, και δε μιλάμε για πολύυυ παλιά!).
Έτσι, στην Ελλάδα τιμούμε το έργο του Μέγα Βασίλειου και ανταλλάσσουμε δώρα την Πρωτοχρονιά, αν και πολλοί λένε ότι ο όλος συμβολισμός αφορά στον Άγιο Νικόλαο. Με λίγα λόγια, επειδή μπερδευτήκατε σίγουρα κι εσείς μαζί μας…
…ας ανακεφαλαιώσουμε. Όλες τις ημέρες των εορτών, γιορτάζουμε μια ιδέα που ονομάζουμε «Αϊ Βασίλη», του δίνουμε τη μορφή του Santa Claus και ανταλλάσσουμε δώρα που βασίζονται στο έργο του Αγίου Νικολάου. Όχι;
Όπως και να ‘χει, το άρθρο δε γράφεται για να σας μπερδέψουμε ούτε για να βρούμε τι ακριβώς γιορτάζουμε. Ο καθένας μας, άλλωστε, ξέρει.
Βέβαια, δυστυχώς στα παιδιά δεν περνάει τόσο το νόημα της γέννησης του Χριστού, όσο των υπόλοιπων, αλλά είναι στο χέρι μας το κάθε παιδί να χαρεί με την ιδέα του Santa, όπως και να μάθει τη θρησκευτική πλευρά αυτών των ημερών (που είναι και ο λόγος ύπαρξής των εορτών!) και να πάρουν όλοι το μήνυμα των Χριστουγέννων.
Πάντως, για να απαντήσουμε και στην ερώτηση του τίτλου του άρθρου, το θέμα είναι να πιστεύουμε πως υπάρχει ο Αϊ Βασίλης, έστω σαν πνεύμα Χριστουγέννων, σαν ιδέα. Μια ιδέα που προσφέρει άυλα δώρα, όπως χαρά, χαμόγελα, αγκαλιές, ενσυναίσθηση, σεβασμό, γαλήνη και αγάπη στην καρδιά και την ψυχή μας.
Και το σημαντικότερο: έρχεται ακριβώς μόλις πιστέψουμε σ’ αυτή την ιδέα!

Santa παιδιά! 😉