Συμπερίληψη στον τουρισμό: τουρισμός για όλους

…της Βίκυς Γιαννούλη

Όλοι θέλουμε να λέμε πως ανήκουμε σε μια σύγχρονη και εξελιγμένη κοινωνία. Η πρόκληση του 21ου αιώνα είναι να βοηθήσουμε στη δόμησή της με τον τρόπο που ο καθένας μας μπορεί, όχι απλώς να την απολαμβάνουμε.

Η κοινωνική πρόοδος δεν επέρχεται μόνο με τα υπερσύγχρονα τεχνολογικά δεδομένα, αλλά με τη μετατόπιση του ενδιαφέροντος στον ίδιο τον άνθρωπο. Η πρόσφατη κρίση της πανδημίας, έδωσε σε όλους μας την πεποίθηση πως οι προτεραιότητες οφείλουν να τεθούν σε μια πιο ανθρωποκεντρική βάση.

Σκοπός της σύγχρονης κοινωνίας θα πρέπει να είναι η δημιουργία δεδομένων που δεν αποκλείουν κανέναν απο τη συμμετοχή ή την πληροφορία. Η συνύπαρξη, που τόσο στερηθήκαμε πρόσφατα, γίνεται πια ο νέος μεγάλος στόχος. Η νέα μας συνάντηση, θα πρέπει να γίνει συνάντηση όλων των κοινωνικών ομάδων, πέρα από οποιαδήποτε διαχωριστικά στοιχεία.

Ένα τέτοιο παράδειγμα συμπερίληψης, συγκεκριμένα στον τομέα του τουρισμού, αποτέλεσε η εγχάραξη γραφής braille, στο μεταλλικό κιγκλίδωμα μήκους 28 μέτρων, στο μεσαιωνικό κάστρο Castel Sant Έlmo, στη Νάπολη της Ιταλίας. Το κάστρο αυτό, το οποίο ξεκίνησε να χτίζεται το 1537, είχε στρατηγική σημασία, καθώς λόγω υψομέτρου (250μ.) μπορούσε να ελέγχει το σύνολο της πόλης, αλλά και τον κόλπο.

Σήμερα το κάστρο, εκτός από το Μουσείο του, φιλοξενεί εκθέσεις και εκδηλώσεις, αποτελώντας έναν τουριστικό πόλο έλξης. Η θέα του περιγράφεται ως μαγευτική, αν αναλογιστεί κανείς ότι ο επισκέπτης μπορεί να δει μέχρι και το Βεζούβιο στο βάθος.
Προσφάτως, τα social media ανέδειξαν το μνημείο και για έναν λόγο ακόμα: την προσβασιμότητα που εξασφαλίζεται για τα άτομα με οπτική αναπηρία, λόγω της περιγραφής της θέας σε γραφή braille, τόσο στα ιταλικά, όσο και στα αγγλικά.

Εκτός από την περιγραφή, περιλαμβάνει αποσπάσματα από το έργο του Ιταλού συγγραφέα Guiseppe de Lorenzo, “La terra e l’ uomo” (= “Η γη και ο άνθρωπος”). Το εγχείρημα ήταν αρχικά τμήμα μιας καλλιτεχνικής κατασκευής υπό τον τίτλο “Follow the shape”, σύλληψη του καλλιτέχνη Paulo Puddu το 2015, ωστόσο, από το 2017, ενσωματώθηκε μόνιμα στο Castel
Sant ‘Εlmo.

Ενέργειες σαν την παραπάνω, μάς δίνουν τη βεβαιότητα πως η προσβασιμότητα δεν είναι μια ουτοπική σκέψη, αλλά το σύνολο μικρών μα στοχευμένων αλλαγών. Είναι αυτά τα μικρά βήματα, που κάνουν τη μεγάλη διαφορά. Είναι η πίστη, πως σιγά σιγά μπορεί να εκπλαγούμε ευχάριστα βλέποντας πως οι δημόσιοι χώροι αρχίζουν να περιλαμβάνουν αντισταθμιστικές πρακτικές για τους συνανθρώπους μας με αναπηρία. Γραφή braille, ομιλούσες συσκευές, νοηματική γλώσσα, ράμπες αλλά και ό,τι νέο μας προσφέρει η τεχνολογία θα πρέπει κάποτε να θεωρηθούν ως αυτονόητα στοιχεία που συναντάμε στην καθημερινότητά μας.

Πηγές:

Δημοσιεύτηκε από τον Κυρία, Κυρία! Να πω;

Ο ιστότοπος αυτός έχει δημιουργηθεί για εκπαιδευτικό περιεχόμενο, όπως φύλλα εργασιών, εκπαιδευτικά νέα, παρουσιάσεις βιβλίων και οτιδήποτε άλλο σχετικό! Καλή περιήγηση!

Απάντηση

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: