Σχολικό Ημερολόγιο – Καθηκοντολόγιο 2021-2022 για μαθητές/γονείς/εκπαιδευτικούς (15σέλιδο ενδεικτικό μέρος δωρεάν)

Θα μπορούσαμε να διαβάσουμε τα λόγια όχι μιας, όχι δυο αλλά πολλών μαμάδων: «Πάλι δε βρίσκουμε το χαρτάκι που είχε σημειώσει τα καθήκοντα / πάλι δε σημείωσε και δεν ξέρουμε τι έχει για το σπίτι. Άρχισαν τα τηλέφωνα, αγχωθήκαμε και την επόμενη μέρα πάλι δεν ξέρω αν θα κυκλώσει έστω τις ασκήσεις».

Έτσι, η συγκεκριμένη ιδέα προέκυψε πριν από κάποια χρόνια, όταν αισθανθήκαμε ότι δεν έχει νόημα να γράφονται κάθε μέρα στον πίνακα από την αρχή οι λέξεις: «Γλώσσα», «Μαθηματικά», «Β.Μ.», «σελ. …» κ.τ.λ., κυρίως λόγω χρόνου, αλλά και επειδή οι μαθητές είχαν μάθει πλέον να γράφουν τέλεια τις συγκεκριμένες λέξεις (!) και δεν τους βοηθούσε καθόλου στην οργάνωση της μελέτης τους. Να τονίσουμε πως δε μιλάμε για Α’ Δημοτικού που τα καθήκοντα δίνονται από τον/την δάσκαλο/α, αλλά για επόμενες τάξεις (ακόμη και από τη Β’ Δημοτικού αν οργανωθεί με σωστό τρόπο).

Γενικά, αυτό που παρατηρήσαμε είναι πως ναι μεν οι μαθητές μαθαίνουν να σημειώνουν αυτό που έχουν να κάνουν, αλλά το σημαντικότερο δεν το κατακτούν κι έτσι όλος ο κόπος πάει χαμένος. Αυτό το σημαντικότερο δεν είναι τίποτα άλλο πέρα από το πότε πρέπει να γίνει αυτό που σημειώνουν. Όλοι οι πολυάσχολοι και οργανωτικοί άνθρωποι, όταν προγραμματίζουμε κάτι, δεν το σημειώνουμε σε ένα απλό χαρτάκι και μένει εκεί. Ειδικά τα τελευταία χρόνια, η σημείωση μεταφέρεται σε ηλεκτρονικά ημερολόγια με υπενθυμίσεις σε κινητά, ρολόγια και σε λίγα χρόνια, έτσι όπως αναπτύσσεται η τεχνολογία, θα εμφανίζεται στην παλάμη μας (κάνουμε υποθέσεις!).

Ναι, αλλά σε ποια ημερομηνία τα σημειώνουμε και σε τι ώρα; Δεν ξέρουμε; Μία σημείωση χωρίς τα δύο αυτά απαραίτητα στοιχεία, είναι σαν να γράφουμε τις σκέψεις μας. Πολύ καλό να τις σημειώνουμε κι αυτές, όμως εδώ μιλάμε για πρόγραμμα και οργάνωση, δυο λέξεις αλληλένδετες…

Δε θα σας πούμε παραδείγματα του πώς σημειώνουμε ραντεβού σε γιατρό, καθώς μπορεί να σκεφτείτε ότι δεν είναι κάτι καθημερινό. Θα σας αναφέρουμε το πολύ απλό και καθημερινό που κάνουμε πριν από την επόμενη μέρα στο σχολείο: κοιτάμε το πρόγραμμα της επόμενης μέρας. Γιατί; Γιατί φυσικά διαβάζουμε για την επόμενη μέρα. Άρα αυτό το σημαντικό «πότε» είναι καθοριστικό για την επιτυχία της οργάνωσης αρχικά και κατά συνέπεια του διαβάσματος.

Δε θα σας κουράσουμε άλλο, μπαίνουμε ευθύς αμέσως στο κυρίως θέμα…

Το νόημα, λοιπόν, είναι να σημειώνουμε -αυτό που έχουμε να κάνουμε- στην ημερομηνία και ώρα -που είναι να το κάνουμε-. Όχι δηλαδή με σημερινή ημερομηνία και μετά από τρεις μέρες να ψάχνουμε πότε κάναμε τελευταία φορά γεωγραφία και τι έχουμε να διαβάσουμε, αλλά στην ημερομηνία στην οποία θα ξαναέχουμε το μάθημα στο πρόγραμμα και θα κληθούμε να το έχουμε ήδη έτοιμο. Φυσικά αν πρόκειται για διαγώνισμα, και σε όλες τις προηγούμενες μέρες γιατί αλλιώς θα το δούμε τελευταία στιγμή! Άρα το πρόγραμμα -πάνω – κάτω- είναι ήδη έτοιμο από τη στιγμή που παίρνουμε μόνιμο πρόγραμμα από το σχολείο, καθώς θα αποτελέσει πρότυπο και σε εκείνο θα στηριχτούμε αρχικά.

Όμως επειδή δεν τους βολεύει όλους να οργανώνονται με αυτόν τον τρόπο, φυσικά θα έχουμε σύντομα πρόταση και για καθηκοντολόγιο με σημερινή ημερομηνία και πανεύκολη διαχείριση του χρόνου με τη χρήση χρωμάτων για πιο χαρούμενη διάθεση.

Το σκεπτικό, λοιπόν, που μαθαίνουμε, είναι το εξής: Για πότε είναι η άσκηση;

Π.χ. σήμερα είναι Δευτέρα και ο/η δάσκαλος/α μάς έχει πει να σημειώσουμε την άσκηση 2 της σελίδας 15 του τετραδίου εργασιών. Δεν τη σημειώνω για αύριο, αλλά για όταν είναι να ξανακάνουμε γεωγραφία. Ας πούμε ότι αυτή η μέρα είναι η Πέμπτη. Πάω στο ημερολόγιό μου στην Πέμπτη στο μάθημα Γεωγραφία και γράφω: Τ.Ε. – σελ. 15, άσκ. 2. Απλά, λιτά κι απέριττα.

Φυσικά αυτό προϋποθέτει το να έχουμε ημερολόγιο, όπου θα έχουμε γραμμένα από πριν τα μαθήματα σε κάθε σελίδα, ανάλογα το πρόγραμμα της τάξης μας. Ξέρω ότι πολλοί διαφωνείτε γιατί σήμερα υποτίθεται είναι Δευτέρα και μέχρι την Πέμπτη θα έχουμε κάνει πολλά ακόμα μαθήματα. Γι’ αυτό, όταν θα είμαστε στο σπίτι το απόγευμα και τελειώσουμε αυτά που έχουμε να διαβάσουμε για αύριο, τότε θα κοιτάξουμε τις σελίδες παρακάτω (ή θα το κάνει η μαμά, αλλά τουλάχιστον για αρχή κάποιος θα ξέρει!) και θα δούμε ότι υπάρχουν κι άλλες εκκρεμότητες μέσα στην εβδομάδα που μπορώ να αρχίσω να κοιτάω από τώρα.

Ειδικά αν πρόκειται για τεστ, το γράφω και σε όλες τις προηγούμενες ημέρες, δηλαδή και στην Τρίτη, την Τετάρτη και φυσικά στην Πέμπτη που είναι να κάνουμε το τεστ. Έτσι, δεν υπάρχει περίπτωση να ξεχάσουμε κάτι και όσο θα χρησιμοποιούμε ημερολόγιο, σιγά – σιγά δε θα μπορούμε χωρίς αυτό.

Γι’ αυτό, έχουμε ετοιμάσει για μαθητές – γονείς – εκπαιδευτικούς ένα ημερολόγιο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλες τις τάξεις, είτε με τον τρόπο που σας πρότεινα είτε όπως εσείς έχετε συνηθίσει να οργανώνεστε. Φυσικά είναι εκτυπώσιμο και κάθε τάξη μπορεί να έχει το δικό της εξώφυλλο, το οποίο θα βρείτε στην κατηγορία «Οργάνωση», επιλέγοντας την τάξη που σας ενδιαφέρει (συνεχώς «ανεβαίνουν» καινούργια σχέδια).

Το ημερολόγιο – καθηκοντολόγιο, που σας αναφέραμε, αφορά τη σχολική χρονιά 2021 -2022, όμως διατίθενται ενδεικτικά κάποιες μέρες από τον μήνα Ιανουάριο του 2022 ακριβώς από κάτω σε 15σέλιδο αρχείο έτοιμο για εκτύπωση, ώστε να δείτε αν σας αρέσει.

Φυσικά μπορείτε να βρείτε το ολοκληρωμένο εκτυπώσιμο pdf για όλο το σχολικό έτος εδώ και να το προμηθευτείτε (χωρισμένο σε 3 τεύχη ㅡ το Α’ τεύχος πλέον δωρεάν!), στο οποίο διαχωρίζονται αναλυτικά οι ημέρες μαθήματος από τις αργίες/γιορτές, κάθε μήνας είναι βαμμένος με διαφορετικά χρώματα, στο τέλος της εβδομάδας περιέχεται μία ακόμα σελίδα για σημειώσεις, που στις διακοπές Χριστουγέννων και Πάσχα γίνονται τέσσερις. Προτείνουμε εκτύπωση και βιβλιοδεσία ή εκτύπωση ανά μήνα!

Δείτε βίντεο με το ολοκληρωμένο αρχείο:

Ελπίζω να σας αρέσει και να οργανώσει τους μαθητές, τα παιδιά ή και εσάς τους ίδιους!

Δημοσιεύτηκε από τον Κυρία, Κυρία! Να πω;

Ο ιστότοπος αυτός έχει δημιουργηθεί για εκπαιδευτικό περιεχόμενο, όπως φύλλα εργασιών, εκπαιδευτικά νέα, παρουσιάσεις βιβλίων και οτιδήποτε άλλο σχετικό! Καλή περιήγηση!

Απάντηση

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: