Η «Ευέλικτη Ζώνη» μας αποχαιρετά!

Εργαστήρια Δεξιοτήτων – τρόπος διδασκαλίας και πλαίσιο προγράμματος στο Δημοτικό

Το -σε άλλους αγαπημένο, σε άλλους όχι- μάθημα «Ευέλικτη Ζώνη» (στο εξής «Ε.Ζ.»)… ξεχάστε το -τουλάχιστον ως ονομασία-, καθώς πρόσφατα το υπουργείο ανακοίνωσε αυτό που -λίγο ή πολύ- περιμέναμε, δηλαδή πως το νέο μας μάθημα «Εργαστήρια Δεξιοτήτων» από τον Σεπτέμβρη του 2021 αντικαθιστά την Ε.Ζ., μιας και «ο σκοπός τους ταυτίζεται με τον σκοπό και τη θεματολογία της».

Έτσι, αν και ανακοινώθηκαν αρκετές πληροφορίες πριν από καιρό, δημοσιεύτηκαν και οι υπουργικές αποφάσεις (βρίσκονται στο τέλος του άρθρου). Πιο συγκεκριμένα, το ωρολόγιο πρόγραμμα του νέου μαθήματος είναι:

  • 3 διδακτικές ώρες/εβδομάδα στις Α’ & Β’ Δημοτικού
  • 2 διδακτικές ώρες/εβδομάδα στις Γ’ & Δ’ Δημοτικού
  • 1 διδακτική ώρα/ εβδομάδα στις Ε’ & ΣΤ’ Δημοτικού

Τα προγράμματα καλλιέργειας δεξιοτήτων σχεδιάζονται από τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς για τη διδασκαλία του νέου μαθήματος. Υποχρεωτικά θα πρέπει να υλοποιηθούν 4 θεματικές ενότητες, με δυνατότητα σχεδιασμού 20-28 προγραμμάτων καλλιέργειας δεξιοτήτων, δηλαδή 5-7 εβδομάδες για κάθε θεματική ενότητα. Μετά από σύνταξη πρακτικού του συλλόγου διδασκόντων, θα κοινοποιείται αντίγραφο στη διεύθυνση εκπαίδευσης.

Διδασκαλία των Ε.Δ.

Για τη διδασκαλία των Ε.Δ., προτεραιότητα έχουν οι δάσκαλοι/ες, δηλαδή οι εκπαιδευτικοί ΠΕ70 και στη συνέχεια οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί του σχολείου, σε όποια ειδικότητα κι αν ανήκουν.

Δείτε επίσης: Αρχεία Επιμόρφωσης

Αξιολόγηση

Οι μαθητές/τριες δε θα αξιολογούνται με βαθμό στο μάθημα των Ε.Δ., αλλά με περιγραφική αξιολόγηση και με σύνταξη φακέλου επιτευγμάτων από τους ίδιους τους μαθητές, το γνωστό portfolio. Επιπρόσθετα, οι αξιολογήσεις αφορούν την εφαρμογή του προγράμματος καλλιέργειας δεξιοτήτων και την ανάπτυξη δεξιοτήτων των μαθητών/τριών.

Μακάρι το νέο μας μάθημα να έχει ίδια και μεγαλύτερη ανταπόκριση και ενδιαφέρον από την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών για αυτό!

Υπουργικές αποφάσεις

  • Για πληροφορίες για το νηπιαγωγείο, όπως και για περισσότερες πληροφορίες για το Δημοτικό, δείτε την παρακάτω υπουργική απόφαση (αφορά την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση):
  • Για το πλαίσιο προγράμματος σπουδών, δείτε την παρακάτω υπουργική απόφαση (αφορά Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση):

📚 Πηγή: Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων

Δημοσιεύτηκε από τον Κυρία, Κυρία! Να πω;

Ο ιστότοπος αυτός έχει δημιουργηθεί για εκπαιδευτικό περιεχόμενο, όπως φύλλα εργασιών, εκπαιδευτικά νέα, παρουσιάσεις βιβλίων και οτιδήποτε άλλο σχετικό! Καλή περιήγηση!

2 σκέψεις σχετικά με το “Η «Ευέλικτη Ζώνη» μας αποχαιρετά!

Απάντηση

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: